Olja, lasyr eller kisel: Bästa metoden för din altan

Med våren i antågande går det snart det att njuta av soliga dagar på uteplatsen igen. Förra året byggdes ovanligt många uteplatser i Sverige – en effekt av att många spenderade mer tid hemma och att det i mars 2020 blev bygglovsbefriat att bygga altan.

Men innan säsongen drar igång kan det vara en god idé att förbereda uteplatsen genom att behandla trätrallen. Vi guidar dig till den bästa metoden att använda för just din altan eller terrass.

Lasyr, träolja eller miljövänlig kisel?

Det finns framförallt två anledningar till att ytbehandla sin altan. Dels för att minska mängden UV-ljus som trätrallen utsätts för, dels för att förhindra att träet drar åt sig fukt och på så sätt minska risken för sprickor. Det finns ett stort antal produkter för trävård och träskydd på marknaden, men vanliga kategorier är olja, lasyr och kisel. Därför har vi samlat allt du behöver veta om dessa behandlingstyper – för att göra det enklare för dig att välja en produktkategori som passar dig.

Steg 1 - mobil

Kisel

På senare år har det blivit allt mer populärt att behandla trätrall med kisel. Att kiselbehandla altanen ger träet en vacker nyans i silvergrått, samtidigt som det fungerar som ett träskydd och förbättrar hållbarheten. Ytterligare en fördel med att använda kisel är att du inte behöver göra om behandlingen varje år – det räcker att bättra på vart 2-3 år.  

Läs mer om kiselbehandling för altan och handla det du behöver på Färgvaruhuset.se. Hos oss hittar du kiselprodukter för utomhusbruk från välkända varumärken som SIOO:X och Nitor.

SIOO:X Premium Träskydd Altan, Steg 1
SE PRISET
från 329 kr
Rek. Cirkapris: (382 kr)
SIOO:X Premium Ytskydd Altan, Steg 2
SE PRISET
från 329 kr
Rek. Cirkapris: (369 kr)
Nitor Fixor by Nitor Träskydd Altan, Steg 2
SE PRISET
från 239 kr
Rek. Cirkapris: (299 kr)
Nitor Fixor by Nitor Trärengöring Altan, Steg 1
SE PRISET
från 99 kr
Rek. Cirkapris: (114 kr)

Steg 2 - mobil

Olja och lasyr

Träolja är en riktig klassiker för att ytbehandla trätrall och gör ytan smidig, fräsch och motverkar sprickor och resningar i träet. Det är ett välbeprövat och relativt billigt sätt att underhålla altanen. Även terrasslasyr är en vanlig produkt att använda för behandling av altangolv och altanräcke. En fördel med lasyren är att det är fritt fram att välja i princip vilken kulör du vill, vilket exempelvis gör det möjligt att matcha färgtonen på altanen med husets fasad.

Här kan du läsa mer om ytbehandling med träolja och lasyr – på Färgvaruhuset.se har vi olja och terrasslasyr från populära märken som Jotun och Alcro.

Jotun Demidekk Terrasslasyr
OBS! SAMTLIGA KULÖRER BRYTS AV OSS, INGEN RETURRÄTT!
från 279 kr
Rek. Cirkapris: (299 kr)
Jotun Träolja
SE PRISET
329 kr
Rek. Cirkapris: (459 kr)
Alcro Bestå Bevara Terrassolja
SE PRISET
från 275 kr
Rek. Cirkapris: (327 kr)
Alcro Uteplats Träolja
SE PRISET
från 199 kr
Rek. Cirkapris: (252 kr)

Glöm inte att rengöra ditt altangolv

Oavsett om du väljer att behandla med olja, lasyr eller kisel är det alltid rekommenderat att rengöra och tvätta ditt altangolv innan för bästa resultat. Tvätta altanen och låt sedan träet torka innan du ytbehandlar. Passa på att göra underhållet under våren när det börjar bli plusgrader och torrare ute, så kan du njuta av din välvårdade altan resten av sommaren.

Alcro Trallrent
SE PRISET
149 kr
Rek. Cirkapris: (183 kr)
Jotun Demidekk Terrassfix
SE PRISET
295 kr
Rek. Cirkapris: (379 kr)